B12-vitamiini

B12 on tärkeä vitamiini

Ihmisen solut tarvitsevat B12-vitamiinia (ja foolihappoa) nukleiinihappojen (DNA:n) valmistamisessa. B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruoassa, kuten maksassa sekä liha- ja maitotuotteissa. Useimmat meistä saavat B12 vitamiinia riittävästi ravinnosta, mutta ruuansulatus- ja imeytymishäiriöiden vuoksi puutosta voi esiintyä. Erityisesti ikääntyneillä B12-puutos on melko yleinen; yhdellä kymmenesosalla yli 65-vuotiaista suomalaisista on todettu B12-vitamiinin puute.

Myös tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavat (vegaanit) voivat kärsiä B12-vitamiinin puutteesta. Vegaaneille suositellaankin B12-vitamiinilisää.

Mahassa vitamiini sitoutuu mahalaukun solujen valmistamaan sisäiseen tekijään, jonka mukana se imeytyy ohutsuolesta. Suolesta vitamiini siirtyy veren mukana muihin kudoksiin kantajavalkuaisen mukana. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita. Hermoston oireet voivat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä, jotka saattavat olla pysyviä.

B12

Ainesosat:

Käymismenetelmällä tuotettu B12-vitamiinivalmiste (Streptomyces olivaceus fermentum siccatum cum cobalaminum) 1000 µg Täyteaineina dikalsiumfosfaatti ja kasviselluloosa, paakkuuntumisenestoaineina piidioksidi, kasvirasvahappojen magnesiumsuolat ja kasvissteariinihappo.

Annostus:

1 tabletti päivässä. Ravintolisien käyttö Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa.